Priča o 'Školi' je počela prije 50 godina kad se na ovom istom mjestu počeo peći domaći kruh i praviti sendvići s pršutom. Međutim, priča je prekinuta ratom... Tradicija duga 50 i kusur godina obnovljena je 1996. godine kad je otvoren Buffet 'Škola' koji je proslavio već 25-tu godišnjicu. Od tada, već 25 godina, priča o sendviću u Školi traje i traje. 'Škola' je svim Dubrovčanima i njihovim gostima posebno u srcu. Svi se sjećaju onih prvih školskih klupa iz 'Pelina', kako se 'Škola' službeno zvala, mirisa vrelog kruha i pršuta. Tako je i poznati hrvatski pjesnik, akademik Luko Paljetak, opjevao Buffet Školu, mjesto sa dugogodišnjom tradicijom. Buffet Škola spominje se u mnogim svjetskim vodičima kao nezaobilazno mjesto u Dubrovniku. Tradicija i kvaliteta su prepoznati, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Tradicija čini 'Školu' drugačijim od ostalih: sami peku domaći kruh, što je običaj gotovo izumro u svim krajevima. Gosti znaju da će uistinu pojesti zdrav i prirodan kruh bez ikakvih aditiva za svježinu, boju i sl. Ponuda se svodi na nekoliko domaćih autohtonih proizvoda: domaći pršut i sir iz ulja u domaćem, svježe pečenom kruhu, slane 'srđele', kuhana jaja i pečene paprike. Sve je uvijek isto, a najvažnije je što je sve domaće, napravljeno prema tradicionalnoj recepturi. Tko dođe u Dubrovnik, a ne proba sendvič iz Škole, kaže se, kao da u Dubrovniku nije ni bio!
To je škola na kantunu Antuninske i Straduna,
Tu se svjetla rano pale, a navečer kasno dunu,
Ta je škola uvijek puna, svi je vole, svi je hvale:
Budi i ti u tom kolu, upiši se u tu školu!
Tu vino i pivo teče, tu se slatki pršut kuša,
Svakog sata kruh u peći iznova se svježi peče,
A miriše kao duša, prijatelje tu ćeš steći!
Budi i ti u tom kolu, upiši se u tu školu!
https://www.youtube.com/watch?v=DyZBpR3Elnk